[A l'hora de dur a terme activitats presencials, prenem totes les mesures d'higiène necessàries per tal de prevenir la transmissió de la COVID-19, segons les indicacions de les autoritats sanitàries.
En cas d'haver d'anul·lar una activitat a causa de restriccions derivades de la prevenció de la COVID-19, es buscarà una data alternativa o, si es prefereix, es retornarà la totalitat de l'import de la reserva.]
Activitats que ens fan comprendre les relacions d’interdependència amb el nostre entorn a partir del coneixement crític de la realitat, vivint-la, experimentant-la i gaudint-la. Fomentem actituds de respecte i estima cap al medi ambient, millorant la sostenibilitat i la nostra qualitat de vida, així com la de tots aquells que ens envolten.
Destinataris dels serveis: centres educatius, ajuntaments, centres cívics, casals, museus, parcs i jardins, parcs naturals, etc.
Les sortides a la natura son un mitjà d'ensenyament actiu, real i viu. Els participants aprenen de forma intuïtiva i gaudeixen de l'entorn natural recollint mostres, comparant, classificant, tocant, olorant, etc. Es tracta d'una activitat que, a part de ser educativa, fomenta el joc i l'esport a l'aire lliure.
Estan adreçades a educació infantil, primària, secundària, batxillerat i adults. Totes les sortides s'adapten als diferents nivells educatius i edats.
Es poden fer en català, castellà o anglès (metodologia CLIL, Content and Language Integrated Learning).
Es proporcionaran tots els materials didàcticsnecessaris per dur a terme la sortida amb la millor qualitat (quadern de camp, fitxes didàctiques, guies, fotografies, etc.).
Les sortides es poden dur a terme a prop del vostre lloc de residència per tal de conèixer l'entorn més proper així com reduir el cost del transport.
Algunes de les sortides que oferim, entre d'altres, són les següents:
Ens endinsem en algun dels nostres boscos per descobrir els seus secrets. Aprendrem quins són els diferents tipus de climes i boscos que hi ha a les nostres contrades així com la fauna i flora associada a cada tipus de bosc.
Aspectes tractats: orientació, clima, estatges de vegetació, fauna, rastres i senyals dels animals, usos del bosc i paisatge.
Lloc de l’excursió: Collserola, El Montseny, Serralada Litoral, Serralada de Marina, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Garraf i altres espais naturals.
Material necessari: calçat còmode i aigua.
Descobrim el sistema litoral mediterrani des d’una de les nostres platges on estudiarem tant la part terrestre com la marina, observant la seva dinàmica, la fauna, la flora i les seves adaptacions.
Opcionalment, es pot visitar un port pesquer per saber com funciona el món dels pescadors i la pesca. Veurem les diferents arts de pesca que s’usen al nostre mar i quin tipus de peix i marisc es pot pescar. També aprendrem què és i com funciona la subhasta de peix a les llotges.
Aspectes tractats: platja, mar, zonació, marees, fauna, flora, usos del litoral i port (arts de pesca i llotja).
Lloc de l’excursió: platges de la costa central catalana (Costa Brava Sud, Maresme, Barcelonès i Garraf).
Ports que es visiten: Blanes, Arenys de Mar i Vilanova.
Material necessari: xancles lligades, tovallola, crema solar, gorra i aigua.
Visitem un parc urbà per tal de conèixer la natura que tenim més a l’abast i descobrir les diferències dels parcs i jardins urbans respecte els boscos naturals.
Aspectes tractats: flora natural, plantes introduïdes (decoratives), fauna urbana, conservació i història.
Parcs que es visiten: es convindran amb el grup que sol•liciti la sortida (p. ex.: Parc de l’Oreneta, Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer o Parc del Laberint a Barcelona, Jardins de Can Jalpí a Arenys de Munt, Parc de Vallparadís a Terrassa, Parc Catalunya a Sabadell, Parc de Can Cases a Martorell, etc.).
Material necessari: calçat còmode i aigua.
En aquesta sortida es tracta de viure la natura de forma més activa. S’organitza una gimcana o una cursa d’orientació per tal que els participants gaudeixin de l’entorn natural que els envolta jugant en equip. Aprofitant l’entorn, s’introduiran coneixements del medi, tant natural com social.
Aspectes tractats: orientació a la muntanya, supervivència bàsica, treball en equip, rastres i senyals dels animals, vegetació i usos del bosc.
Lloc de l’excursió: Collserola, El Montseny, Serralada Litoral, Serralada de Marina, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Garraf i altres espais naturals.
Material necessari: calçat còmode i aigua.
Es tracta el tema del reciclatge dels residus i, en concret, de la matèria orgànica. Es parla del compostatge: com es fa, per a què serveix, com es pot fer a casa i quins són els seus beneficis.
Aspectes tractats: residus, matèria orgànica, reciclatge, compostatge i descomponedors.
Part teòrica: breu explicació del procés de transformació de la matèria orgànica en compost. Què és la matèria orgànica, quins organismes la descomposen, els beneficis del compostatge i quins usos té el compost.
Part pràctica: plantem una planta (plançó de plantes aromàtiques diverses) utilitzant una barreja de torba i compost en un “test” que crearem reutilitzant diferents tipus de residus quotidians (paper de diari, brics, etc.).
Es tracta el tema de les 3 erres (Reducció, Reutilització i Reciclatge).
Aspectes tractats: generació de residus, consum responsable, reducció, reutilització i reciclatge.
Part teòrica: breu explicació sobre la problemàtica actual de la generació de residus i la importància de les 3 erres.
Part pràctica: fabriquem joguines, joies, moneders i altres objectes a partir de diversos residus quotidians i altres materials que podem trobar fàcilment per casa.
Es tracta el tema del consum d’energia i la dependència dels combustibles fòssils així com l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables com a possibles solucions.
Aspectes tractats: energia, combustibles fòssils, energies renovables, estalvi i eficiència energètica.
Part teòrica: breu explicació dels diferents tipus d’energies renovables que existeixen, d’on provenen, quins són els seus avantatges vers el consum de combustibles fòssils i com poden millorar la nostra qualitat de vida.
Part pràctica: fabriquem un molinet de vent a partir de diversos materials (grups d’educació infantil i primària) o experimentem amb una pila biològica (grups d’educació secundària i batxillerat).
Es tracta el tema de les plantes remeieres (identificació, propietats i aplicacions) i de la importància de la biodiversitat.
Aspectes tractats: plantes remeieres, biodiversitat, conservació de la natura.
Part teòrica: consisteix en una explicació sobre la importància de la conservació dels nostres prats i boscos, explicant els diferents usos d’algunes plantes aromàtiques i remeieres.
Part pràctica: fabriquem bosses d’olor amb una planta aromàtica per guardar als armaris i als calaixos de casa.
Es tracta el tema del consum responsable i la globalització, fent especial atenció en allò que s’ha de tenir en compte a l’hora de triar un producte per tal que tingui una menor petjada ecològica i les mínimes repercussions negatives possibles
Aspectes tractats: consum responsable, quilòmetre zero, petjada ecològica, globalització, comerç just.
Part teòrica: breu exposició sobre l’acte de consumir no només com la satisfacció d’una necessitat sinó com una acció que implica col•laborar en els processos econòmics, ambientals i socials que envolten el producte consumit.
Part pràctica: juguem a un joc de gran format amb el nostre planeta Terra com a taulell per tal d’assimilar els conceptes presentats a la primera part.
Es parla sobre els principals animals del nostre entorn (descripció, hàbitat, costums...) i com els podem reconèixer a través dels rastres i senyals que deixen.
Aquest taller també pot consistir en una sortida o excursió per tal de buscar rastres i senyals a la natura.
Aspectes tractats: rastre, mamífer, xarxa tròfica, hàbitat.
Part teòrica: introducció a les característiques dels animals així com als rastres i senyals que ens permeten identificar-los.
Part pràctica: joc per identificar una sèrie de rastres i senyals de diferents animals i realització d'una petjada en fang d'un mamífer del nostre entorn.
Es parla sobre els principals bolets que podem trobar al nostre territori, diferenciant aquells comestibles dels que no ho són i com els podem reconèixer a partir de les seves característiques físiques.
Aspectes tractats: característiques físiques de les diferents espècies, diferència entre tòxics i comestibles, cultura i gastronomia, espècies segons tipus de clima i bosc.
Part teòrica: com podem diferenciar els diferents bolets a partir de les seves característiques físiques.
Part pràctica: joc per posar en pràctica els coneixements adquirits i manualitat consistent en la creació d'un bolet a partir de diferents residus.
Diferents tallers per crear, a partir de residus, decoració i altres objectes nadalencs:
Fem el nostre Nadal més sostenible!
Diferents tallers per crear, a partir de residus, els elements que no poden faltar per Sant Jordi:
Fem el nostre Sant Jordi més sostenible!
S’expliquen els diferents aspectes d’un ecosistema fluvial des del seu naixement fins a la desembocadura i com es determina la seva qualitat ecològica utilitzant els animals que hi viuen (macroinvertebrats) com a bioindicadors.
Aspectes tractats: paràmetres físics del riu, trams del riu, vegetació de ribera, fauna, bioindicadors, índex biòtics i qualitat de l’aigua.
Lloc de l’excursió: riera de Santa Fe del Montseny, riu Congost, riera de Martinet, riu Ripoll i altres indrets a convenir.
Material necessari: xancles lligades, tovallola, crema solar i aigua.
Es fa una passejada pel bosc a la tardor per tal de descobrir el castanyer així com algun conte o llegenda en relació a la castanyada.
Aspectes tractats: tardor, bosc mediterrani, fulla caduca i perenne, castanyer, castanya, usos tradicionals del bosc, etc.
Lloc de l’excursió: Parc Natural del Montseny o Parc del Montnegre i el Corredor.
Material necessari: calçat còmode i aigua.
El tallers ambientals, de medi ambient o de natura, consisteixen en activitats que es divideixen en dues parts: la primera part, teòrica, de curta durada, on s’exposen els conceptes principals del taller de forma clara i divertida; la segona part consisteix en l’experimentació d’aquests conceptes a través de diferents materials i eines que ajudaran a consolidar tot allò exposat a la primera part a més de fer passar una bona estona als participants i proporcionar un record per endur-se a casa.
Estan adreçats a educació infantil, primària, secundària, batxillerat i adults. Tots els tallers s'adapten als diferents nivells educatius i edats.
Es poden fer en català, castellà o anglès (metodologia CLIL, Content and Language Integrated Learning).
Es proporcionaran tots els materials necessaris per dur a terme el taller en les millors condicions.
El tallers també es poden dur a terme com a part d'una fira o altre esdeveniment i anar dirigits a un públic familiar o adult, amb una major durada i sense un número limitat de participants. Demanar pressupost.
Alguns dels tallers que oferim, entre d'altres, són els següents:
El geocatxing (o geocerca) educatiu és una activitat lúdica, que es pot jugar tant a la ciutat com a la natura i que consisteix en buscar tresors amagats mitjançant un aparell GPS, com si fóssim antics pirates a la recerca d'un tresor. La recompensa de jugar a aquest joc té dues vessants diferents però ambdues igual de gratificants. Per una banda, el fet de gaudir del viatge fins a arribar al tresor, ja que sempre es poden descobrir racons d'una ciutat que no coneixíem o gaudir d'excursions a peu a la natura. I, per altra banda, tenim la recompensa de trobar el tresor.
Els tresors consisteixen en recipients hermètics que contenen diferents tipus de fitxes i objectes de temàtiques variades: culturals (a pobles, ciutats, museus, etc.) o de caire naturalista (a parcs naturals, parcs urbans, etc.) i en els que es pot plantejar als participants alguna pregunta o joc sobre la temàtica escollida.
Aquest servei és una bona eina per donar a conèixer diferents aspectes d’un municipi, museu o parc natural.
Dissenyem i elaborem productes i materials que faciliten i fomenten el coneixement sobre temàtiques diverses, adaptant-los als objectius i al públic destinatari. Aquests materials didàctics s’orienten cap a l'educació ambiental en centres educatius, museus, parcs naturals i equipaments municipals per tal que el missatge arribi i sigui entenedor per al públic objectiu.
També elaborem elements educatius i de comunicació online, com jocs interactius o vídeos (de curta durada), per tal de difondre continguts mediambientals a distància, a través de la web i les xarxes socials.
Els quaderns i les maletes didàctiques així com els materials en suport multimèdia constitueixen eines excel•lents a l'hora d'explicar continguts i de reforçar coneixements.
Aquest servei és una bona eina per a elaborar materials amb continguts que promoguin valors de sostenibilitat en empreses, museus, parcs naturals i administració pública en general.
Si vols més informació no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres, sense cap compromís, i et respondrem el més aviat possible.
Explica'ns la teva idea i t'oferirem un servei a mida.
652 682 834 / 635 652 427
info@econimbus.cat
El Masnou - Sabadell
@ 2020 Econimbus
Pàgina web optimitzada per a Internet Explorer 11, Google Chrome i Mozilla Firefox.