Portada Serveis Educació Ambiental
Sortides i excursions a la natura

Sortides a la natura

Les sortides a la natura son un mitjà d'ensenyament actiu, real i viu. Els participants aprenen de forma intuïtiva i gaudeixen de l'entorn natural recollint mostres, comparant, classificant, tocant, olorant, etc. Es tracta d'una activitat que, a part de ser educativa, fomenta el joc i l'esport a l'aire lliure.

Estan adreçades a educació infantil, primària, secundària, batxillerat i adults. Totes les sortides s'adapten als diferents nivells educatius i edats.

Es poden fer en català, castellà o anglès (metodologia CLIL, Content and Language Integrated Learning).

Es proporcionaran tots els materials didàctics necessaris per dur a terme la sortida amb la millor qualitat (quadern de camp, fitxes didàctiques, guies, fotografies, etc.).

[A l'hora de dur a terme les sortides, prenem totes les mesures d'higiène necessàries per tal de prevenir la transmissió de la COVID-19, segons les indicacions de les autoritats sanitàries.

En cas d'haver d'anul·lar una sortida a causa de restriccions derivades de la prevenció de la COVID-19, es buscarà una data alternativa o, si es prefereix, es retornarà la totalitat de l'import de la reserva.]

Les sortides es poden dur a terme a prop del vostre lloc de residència per tal de conèixer l'entorn més proper així com reduir el cost del transport.

 

  • Durada: 3 hores
  • Preu: 5.5€/participant (activitat exempta d'IVA)
  • Grup mínim: 15 persones

 

Algunes de les sortides que oferim, entre d'altres, són les següents:

 

Els secrets del bosc

 

Ens endinsem en algun dels nostres boscos per descobrir els seus secrets. Aprendrem quins són els diferents tipus de climes i boscos que hi ha a les nostres contrades així com la fauna i flora associada a cada tipus de bosc.

Aspectes tractats: orientació, clima, estatges de vegetació, fauna, rastres i senyals dels animals, usos del bosc i paisatge.

Lloc de l’excursió: Collserola, El Montseny, Serralada Litoral, Serralada de Marina, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Garraf i altres espais naturals.

Material necessari: calçat còmode i aigua.

 

Acosta't al mar

Descobrim el sistema litoral mediterrani des d’una de les nostres platges on estudiarem tant la part terrestre com la marina, observant la seva dinàmica, la fauna, la flora i les seves adaptacions.

Opcionalment, es pot visitar un port pesquer per saber com funciona el món dels pescadors i la pesca. Veurem les diferents arts de pesca que s’usen al nostre mar i quin tipus de peix i marisc es pot pescar. També aprendrem què és i com funciona la subhasta de peix a les llotges.

Aspectes tractats: platja, mar, zonació, marees, fauna, flora, usos del litoral i port (arts de pesca i llotja).

Lloc de l’excursió: platges de la costa central catalana (Costa Brava Sud, Maresme, Barcelonès i Garraf).

Ports que es visiten: Blanes, Arenys de Mar i Vilanova.

Material necessari: xancles lligades, tovallola, crema solar, gorra i aigua.

Ciutat verda

Visitem un parc urbà per tal de conèixer la natura que tenim més a l’abast i descobrir les diferències dels parcs i jardins urbans respecte els boscos naturals.

Aspectes tractats: flora natural, plantes introduïdes (decoratives), fauna urbana, conservació i història.

Parcs que es visiten: es convindran amb el grup que sol•liciti la sortida (p. ex.: Parc de l’Oreneta, Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer o Parc del Laberint a Barcelona, Jardins de Can Jalpí a Arenys de Munt, Parc de Vallparadís a Terrassa, Parc Catalunya a Sabadell, Parc de Can Cases a Martorell, etc.).

Material necessari: calçat còmode i aigua.

Mou-te!

En aquesta sortida es tracta de viure la natura de forma més activa. S’organitza una gimcana o una cursa d’orientació per tal que els participants gaudeixin de l’entorn natural que els envolta jugant en equip. Aprofitant l’entorn, s’introduiran coneixements del medi, tant natural com social.

Aspectes tractats: orientació a la muntanya, supervivència bàsica, treball en equip, rastres i senyals dels animals, vegetació i usos del bosc.

Lloc de l’excursió: Collserola, El Montseny, Serralada Litoral, Serralada de Marina, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Garraf i altres espais naturals.

Material necessari: calçat còmode i aigua.

Planta'm!

Es tracta el tema del reciclatge dels residus i, en concret, de la matèria orgànica. Es parla del compostatge: com es fa, per a què serveix, com es pot fer a casa i quins són els seus beneficis.

Aspectes tractats: residus, matèria orgànica, reciclatge, compostatge i descomponedors.

Part teòrica: breu explicació del procés de transformació de la matèria orgànica en compost. Què és la matèria orgànica, quins organismes la descomposen, els beneficis del compostatge i quins usos té el compost.

Part pràctica: plantem una planta (plançó de plantes aromàtiques diverses) utilitzant una barreja de torba i compost en un “test” que crearem reutilitzant diferents tipus de residus quotidians (paper de diari, brics, etc.).

R3 - Creacions

Es tracta el tema de les 3 erres (Reducció, Reutilització i Reciclatge).

Aspectes tractats: generació de residus, consum responsable, reducció, reutilització i reciclatge.

Part teòrica: breu explicació sobre la problemàtica actual de la generació de residus i la importància de les 3 erres.

Part pràctica: fabriquem joguines, joies, moneders i altres objectes a partir de diversos residus quotidians i altres materials que podem trobar fàcilment per casa.

Endolla't!

Es tracta el tema del consum d’energia i la dependència dels combustibles fòssils així com l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables com a possibles solucions.

Aspectes tractats: energia, combustibles fòssils, energies renovables, estalvi i eficiència energètica.

Part teòrica: breu explicació dels diferents tipus d’energies renovables que existeixen, d’on provenen, quins són els seus avantatges vers el consum de combustibles fòssils i com poden millorar la nostra qualitat de vida.

Part pràctica: fabriquem un molinet de vent a partir de diversos materials (grups d’educació infantil i primària) o experimentem amb una pila biològica (grups d’educació secundària i batxillerat).

Bosses d'olor

Es tracta el tema de les plantes remeieres (identificació, propietats i aplicacions) i de la importància de la biodiversitat.

Aspectes tractats: plantes remeieres, biodiversitat, conservació de la natura.

Part teòrica: consisteix en una explicació sobre la importància de la conservació dels nostres prats i boscos, explicant els diferents usos d’algunes plantes aromàtiques i remeieres.

Part pràctica: fabriquem bosses d’olor amb una planta aromàtica per guardar als armaris i als calaixos de casa.

Què compro?

Es tracta el tema del consum responsable i la globalització, fent especial atenció en allò que s’ha de tenir en compte a l’hora de triar un producte per tal que tingui una menor petjada ecològica i les mínimes repercussions negatives possibles

Aspectes tractats: consum responsable, quilòmetre zero, petjada ecològica, globalització, comerç just.

Part teòrica: breu exposició sobre l’acte de consumir no només com la satisfacció d’una necessitat sinó com una acció que implica col•laborar en els processos econòmics, ambientals i socials que envolten el producte consumit.

Part pràctica: juguem a un joc de gran format amb el nostre planeta Terra com a taulell per tal d’assimilar els conceptes presentats a la primera part.

Fem l'animal!

Es parla sobre els principals animals del nostre entorn (descripció, hàbitat, costums...) i com els podem reconèixer a través dels rastres i senyals que deixen.

Aspectes tractats: rastre, mamífer, xarxa tròfica, hàbitat.

Part teòrica: introducció a les característiques dels animals així com als rastres i senyals que ens permeten identificar-los.

Part pràctica: joc per identificar una sèrie de rastres i senyals de diferents animals i realització d'una petjada en fang d'un mamífer del nostre entorn.

Mulla't els peus!

S’expliquen els diferents aspectes d’un ecosistema fluvial des del seu naixement fins a la desembocadura i com es determina la seva qualitat ecològica utilitzant els animals que hi viuen (macroinvertebrats) com a bioindicadors.

Aspectes tractats: paràmetres físics del riu, trams del riu, vegetació de ribera, fauna, bioindicadors, índex biòtics i qualitat de l’aigua.

Lloc de l’excursió: riera de Santa Fe del Montseny, riu Congost, riera de Martinet, riu Ripoll i altres indrets a convenir.

Material necessari: xancles lligades, tovallola, crema solar i aigua.

La Castanyada

Es fa una passejada pel bosc a la tardor per tal de descobrir el castanyer així com algun conte o llegenda en relació a la castanyada.

Aspectes tractats: tardor, bosc mediterrani, fulla caduca i perenne, castanyer, castanya, usos tradicionals del bosc, etc.

Lloc de l’excursió: Parc Natural del Montseny o Parc del Montnegre i el Corredor.

Material necessari: calçat còmode i aigua.

Més informació

Sortida a la natura de descoberta del bosc

Els secrets del bosc

La fauna i la vegetació dels nostres boscos.

Sortida a la natura de descoberta del mar

Acosta't al mar

El litoral mediterrani i els ports pesquers.

Sortida a la natura urbana

Ciutat verda

La biodiversitat del nostre entorn més proper.

Sortida natura en moviment amb gimcana i jocs

Mou-te!

Orientació i jocs a la natura.

Sortida al riu qualitat de l'aigua i bioindicadors

Mulla't els peus!

La qualitat de l'aigua del riu i la seva fauna i flora.

Sortida de tardor La Castanyada

La Castanyada

El bosc a la tardor i La Castanyada.

Contacte

Contacta amb nosaltres

Si vols més informació no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres, sense cap compromís, i et respondrem el més aviat possible.

Explica'ns la teva idea i t'oferirem un servei a mida.

 

652 682 834 / 635 652 427

info(at)econimbus.cat

El Masnou - Sabadell

 

 

@ 2020 Econimbus

Pàgina web optimitzada per a Internet Explorer 11, Google Chrome i Mozilla Firefox.